★ ★ ★ ★ ★ 4.5 / 5 TRUSTPILOT
Trygge køb - 60 dage fortrydelsesret
Bliv medlem og få 500p i velkomstbonus
Se alle glas fra Orrefors →
At vælge den rigtige slags glas til drikkevarer som cognac, whisky eller en anden type avec kan have stor betydning for den samlede oplevelse og smag. Derfor er det vigtigt at vælge et whiskyglas til whiskyen eller et cognacglas til cognac'en.
Whiskyglas og cognacglas kan have forskellige former og udseende, men glassene har alle det til fælles, at de er designet til at fremhæve smagen og aromaerne i den specifikke drik på bedste vis.
Whiskyglas er også kendt som old-fashioned glas, lowball-glas, rockglas og tumblerglas. Fælles for glassene er deres stabile og robuste design, der har en tyk bund, som giver glasset en væsentlig tyngde i hånden. Glassene har som regel et slibning, der reflekterer lyset på flotteste vis og er designet uden fod med lige sider.
Whiskyglas i dette klassiske design hører til blandt de mest populære, men hvis du virkelig vil drage fordel af drikkens aromaer, kan et whiskyglas i tulipanform varmt anbefales.
Udover de ofte lige whiskyglas er der også dem med tulipanformede glaskuber. Disse anvendes ofte i whiskysmagninger og whiskymesser rundt om i verden, da glassene er bedre til at centrere og bevare whiskyens smag og aroma. Spiegelau tilbyder et såkaldt whisky snifterglas, der er ideelt, når du virkelig vil have whiskyens aromaer frem i lyset.
En anden model af whiskyglas, som har deres eget udtryk og er yderst populære, er whiskyglassene, der har en afrundet bund. Disse findes blandt andet i Sagaforms sortiment. Glassets design får det til at vippe, dog uden at det tipper ned på gulvet og spilder de dyrebare dråber. Det er et spændende og smukt design, der helt sikkert bliver et herligt samtaleemne efter middagen, når det er tid til whisky eller cognac.
Whiskyglas med en tung bund og et lige design er mindst lige så velegnede til servering af andre drikkevarer, og glassene værdsættes af mange for deres tidløse design og tyngde. Derudover kan glassene rumme en masse is, hvilket ofte er et must i en rigtig god drink.
Du kan vælge dit whiskyglas ved at evaluere dets anvendelse og dine individuelle behov. Hvis du ønsker at frembringe whiskyens fulde smag og aroma, anbefales der et whiskysmagningsglas med tulipanform. Almindelige, lige whiskyglas er derimod mere alsidige, og du kan servere drinks som GT, Whiskey Sours og Negroni, for blot at nævne nogle få eksempler.
Aida tilbyder flotte whiskyglas med tilhørende karaffel, som bliver en flot dekorationsdetalje på drinksvognen eller i vitrineskabet. Opbevaring af whisky eller cognac i en karaffel er stilfuld og tilføjer en ekstra elegant følelse, når du serverer drinken.
I Royal Doultons sortiment finder du en flot karaffel med fire whiskyglas som sæt - smukt dekoreret med en diamantslibning, præcis som kendetegnet er for de klassiske whiskyglas. Det er en perfekt gave til en whiskykender.
For at få mest muligt smag, duft og aroma ud af din whisky bør du drikke den ved stuetemperatur fra et whiskysmagningsglas. Du kan også drikke din whisky lidt mere afkølet, hvis du foretrækker dette, men husk blot på, at kulde dæmper smagen af din drink. På en lun sommeraften kan det dog være rart at drikke sin whisky lidt mere afkølet.
Whisky nydes ofte med et par isterninger i glasset - dette kendes som "whisky on the rocks". En ulempe ved is er dog, at når den smelter, kan whiskyen blive en smule vandet. Det kan derfor være klogt at anvende whiskysten i stedet. De køler din whisky ned uden at fortynde den.
En anden løsning, som Peugeot præsenterer, er et sæt med en tilhørende køledel, som du kan placere dit glas på.
Whiskey er den stavemåde, der anvendes til den type spiritus, der er destilleret i USA eller stammer fra Irland. Den anden stavemåde anvendes til whisky produceret i blandt andet Skotland, Canada og Japan.
Det mest almindelige materiale, som whiskyglas er fremstillet af, er enten klart glas eller krystalglas. Sidstnævnte materiale giver en elegant følelse og bidrager til at give glasset en ekstra tyngde. De tulipanformede whiskyglas, som er lidt pænere i deres design, er normalt designet i et lidt tyndere glas. Hvilke af disse materialer du vælger, påvirker ikke selve smagen, men tykkelsen af dit glas sammen med glassets øvrige design har stor indflydelse på smagsoplevelsen og følelsen i både hånden og munden.
Ligesom whiskyglasset har cognacglasset også flere navne. Cognacglasset kaldes også af og til for en cognackube eller konjaksglas, når vi tager et kig ud mod vores nordiske naboer.
Cognac er navnet på den by, hvor spiritussen stammer fra. Det er også det internationale navn for den franske spiritus. I Danmark skriver man som regel cognac, men der findes også andre stavemåder, hvilket kan virke en smule forvirrende. Entusiaster mener derimod, at cognac er den eneste rigtige stavemåde. Så vi går med cognac og cognacglas!
Den type cognacglas, du bør vælge, afhænger af, hvordan du vil nyde din drink. De forskellige designs på cognacglassene er ikke kun æstetiske, men påvirker også din smagsoplevelse. Nedenfor viser vi tre forskellige typer cognacglas, og hvordan de påvirker både smag og følelse.
Cognac serveres oftest i en såkaldt cognackube, som er et glas med lav fod og et større glas, der ofte er tilspidset foroven. Selve glasset har en bredere form, så smagene og aromaerne af cognac'en bedre træder frem. I både Kosta Bodas og Eva Solos sortiment, blandt mange andre kendte mærker, finder du disse klassiske cognacglas med bred kube og kort stilk.
Med et cognacglas uden fod kan du varme din cognac direkte med varmen fra dine hænder, hvilket nogle mener giver cognac'en en endnu rigere og rundere smag. Normann Copenhagen tilbyder denne type flotte cognacglas i deres sortiment.
Tulipanformede cognacglas anvendes ofte i cognacsmagninger, da glassene med deres tilspidsede form foroven fanger cognac'ens smag og aromaer på bedste vis. Navnet tulipan kommer fra det faktum, at glassets form minder meget om formen på en tulipankrone.
I Riedels sortiment finder du tulipanformede cognacglas, der får din cognacsmag til at blomstre endnu mere.
Cognac bør have en serveringstemperatur på 18-21 °C. Dette er dog selvfølgelig et personligt spørgsmål om smag. Der findes tre forskellige typer cognacglas, og ligesom med whiskyen og andre avec-drikkevarer kan den med fordel serveres fra en elegant karaffel.