★ ★ ★ ★ ★ 4.5 / 5 TRUSTPILOT
Trygge køb - 60 dage fortrydelsesret
Bliv medlem og få 500p i velkomstbonus
En støbejernspande eller stegepande er en investering, der med den korrekte vedligeholdelse kan holde en levetid. Denne type stegepande tåler høje temperaturer og fordeler varmen jævnt, hvilket gør den til den perfekte overflade til stegning af kød.
Når du laver mad i en støbejernspande, er det vigtigt, at panden først opvarmes gradvist for at sikre, at den forbliver krydret. Det anbefales at opvarme panden på lav varme først i 5-10 minutter, indtil du kan mærke med din hånd, at den er varm nok til at begynde at lave mad. Du bør forsøge ikke at flytte maden for meget rundt, når du laver mad på støbejern, da du ønsker en karameliseret skorpe at danne. Hvis det hænger fast i panden, så er det stadig ikke klar til at blive vendt, og du bør lade det være lidt længere.
Hvis du passer godt på din støbejernspande, vil du sikre, at den kan være en god partner i køkkenet i lang tid fremover. Korrekt pleje og vedligeholdelse af din støbejernsstegepande er et vigtigt skridt for at sikre dette.
For at skabe et beskyttende lag på din støbejernsstegepande og for at bringe dens glans tilbage, bør den krydres gennem en proces med skrubning, oliering og bagning. Dette skaber en naturlig non-stick madlavningsoverflade og hjælper med at forhindre din stegepande i at korrodere.
For at krydre din støbejernsstegepande, kan du følge disse trin:
Vask støbejernspanden med opvaskemiddel for at fjerne eventuelle resterende lag og gøre overfladen helt ren. Normalt bør støbejern ikke vaskes med opvaskemiddel, men det er fint, når du er ved at krydre den.
Skyl stegepanden og tør den derefter ordentligt af med en tør klud eller køkkenrulle.
Når støbejernsstegepanden er tør, smøres den med madolie, indtil stegepanden har absorberet en stor mængde olie. Du kan bruge en klud eller køkkenrulle til at belægge stegepanden jævnt.
Gentag processen, indtil du føler, at støbejernspanden har absorberet nok olie. Glem ikke at belægge ydersiden af stegepanden også.
Placer stegepanden med bunden opad i midten af ovnen med et stykke bagepapir eller aluminiumsfolie under for at opsamle eventuel dryppende olie. Bag i cirka en time.
Lad støbejernspanden køle af og tør eventuelle olie rester af med køkkenrulle.
Når du steger madfedt i en støbejernsstegepande, dannes der et beskyttende lag på panden. Dette lag er beskyttet, hvis du kun bruger varmt vand og en opvaskebørste, og det er ikke nødvendigt at bruge opvaskemiddel.
Skyl først stegepanden for at fjerne eventuelle løse madrester. For mad, der sidder fast, brug en blød børste eller skraber til at fjerne dem. Hvis der er stykker, der stadig ikke vil løsne sig, kan du skrubbe med olie og salt, indtil de kommer af, og derefter skylle den ren.
Efter den er ren, er det vigtigt at tørre panden helt fra eventuel fugtighed. Derefter påføres et tyndt lag olie på overfladen for at beskytte den mod at ruste og for at holde den i god stand.
Ved at placere et stykke køkkenrulle på overfladen af stegepanden, før du opbevarer den med dit andet køkkengrej, kan du sikre, at eventuel overskydende fugtighed absorberes, og at pandens overflade er beskyttet.
Fiskars har en række af nogle af de bedste støbejernspander i en række forskellige størrelser og stilarter. To af deres populære kollektioner er Norden og Brasserie, som inkluderer små og store støbejernsstegepander med aftagelige håndtag i træ til brug i ovnen.