★ ★ ★ ★ ★ 4.5 / 5 TRUSTPILOT
Trygge køb - 60 dage fortrydelsesret
Bliv medlem og få 500p i velkomstbonus
Ekbacken Studios blev grundlagt i 2022 af en digitaliseringsprofessor, tre ingeniører og en modedesigner med en vision om at skabe møbler, der var lige så slående, som de var smukke, men vigtigst af alt helt bæredygtige. Ved at udnytte kraften i banebrydende 3D-printteknologi omdanner de fiskenet, der ikke længere er levedygtige, til slående møbler.
Eel sidebord - Ekbacken Studios
Fiskeindustrien genererer alarmerende 50 % af affaldet i havet, og i årevis har verden kæmpet med miljøpåvirkningen fra kasserede fiskenet, som ofte finder vej ud i vores oceaner og skaber kaos i vores marine økosystemer. De visionære hjerner hos Ekbacken Studios har taget et inspirerende skridt fremad på vejen mod at vende denne tendens. Vi har talt med Kristina Tjäder og Karoline Teigland, to af grundlæggerne af denne innovative designvirksomhed, om deres vision for Ekbacken Studios, hvor ideen kom fra, og hvad fremtiden bringer for møbelproducenterne.
Ekbacken Studios har en mission om at omdefinere luksus ved at forvandle gamle fiskenet til fantastiske møbler.
Vores mission er at skabe en bedre verden, at skabe en fremtid for vores børn og børnebørn, der er bæredygtig”
Hvert enkelt af Ekbacken Studios 3D-printede møbler fortæller en historie om innovation og miljøpåvirkning, men hvordan går man fra fiskenet til et mesterligt møbel, spørger du måske?
Nettene bliver oprindeligt indsamlet fra fiskere i Portugal, fortæller Karoline. "Det er vigtigt at bemærke at det er net der ikke længere er i brug eller ikke kan repareres, men takket være initiativet [fra Ekbacken Studios] er der ingen bekymring for at fiskenettene ender i havet, som det ofte er tilfældet". Nettene bliver derefter renset og sorteret efter farve og til sidst malet ned og blandet med en form for stenpulver, der gør materialet stærkere.
3D-printningen foregår i Sverige, men Ekbacken har planer om at oprette produktionscentre over hele verden for at sikre, at produktionen forbliver så tæt på kunden som muligt.
Gamle og ubrugelige fiskenet er samlet fra fiskere i Portugal og rengjort…
...nettene er derefter sorteret i farver og malet ned før det bliver sendt til Sverige…
…i Sverige bliver de nedbrudte net lavet om til 3D printet møbler.
At bruge et genbrugsmateriale medfører sine egne udfordringer, fortæller Kristina. Materialet kan have fejl, og teamet skal afveje "fra produkt til produkt", hvilken type og hvor stor en fejl, der kan accepteres. Fordelene er selvfølgelig indlysende: "Vi har været med til at spare på udledningen til klimaet, og det opvejer det meget vil jeg sige", konkluderer Kristina og fremhæver den passion, som teamet har for det arbejde, de udfører.
En yderligere fordel ved denne type produktion er, at hvis produktet ikke lever op til de standarder som teamet har sat, så "kan vi slibe materialet ned og bruge det igen til noget nyt", tilføjer Karoline. Det er faktisk en del af Ekbacken Studios' bæredygtige forretningsmodel, deres produkter er designet til at holde hele livet og gå i arv fra generation til generation, men hvis du af en eller anden grund har besluttet at dit produkts levetid er slut, køber Ekbacken det selvfølgelig tilbage og laver det om til noget nyt.
Ekbackens designs er dristige og eventyrlystne, men 3D-møbelprintning er ikke uden begrænsninger, siger Kristina. Hos Ekbacken Studios tager de dog disse begrænsninger og bruger dem til deres fordel "vi kan for eksempel ikke skabe skarpe vinkler eller hjørner", forklarer hun, men de stærke linjer i Eel-loungestolen og de bølgende kurver i Anemone-sofabordet får disse begrænsninger til at føles som et bevidst designvalg og skaber et designsprog, der er lige så dristigt og iøjnefaldende, som det er bæredygtigt.
3D-møbeltryk er en unik tilgang til et moderne problem, der skubber til grænserne for, hvad vi ved og forstår om møbeldesign. Det er interessant at bemærke, fortæller Kristina, at koden til hvert møbel kun kan bruges én gang, hvilket gør hvert møbel til et unikt eksemplar.
3D printet møbler kommer med visse begrænsninger men Ekbacken bruger dem til deres fordel ved at lave smukke kurver som ved Anemone sofabordet.
Det som dem ved Ekbacken Studios forstår er at ægte luksus går udover udseende – det inkluderer en forståelse af ansvaret til vores planet.
Hvert af Ekbacken Studios' 3D-printede møbeldesigns er et vidnesbyrd om sammensmeltningen af avanceret teknologi og miljøbevidst kreativitet. Produktnavne og design linker tilbage til havene, som teamet er så bevidst om har brug for beskyttelse. Disse moderne møbler er et markant statement, ikke kun i design, men også i det, de står for. "[Vi vil] inspirere folk til at være mere modige, når det gælder farver og former", siger Kristina, "og selvfølgelig er det rigtig rart at have et møbel i sit hjem, som har en historie at fortælle." Afslutter hun.
At skubbe til grænserne for hvad der er muligt, er en selvfølge for Ekbacken Studios. De 3D-printede møbler udfordrer konventionelle designnormer og inviterer kunderne til at træffe modige valg, der harmonerer med deres miljøvenlige værdier. Efterhånden som efterspørgslen efter bæredygtige løsninger bliver større, går Ekbacken Studios i spidsen for en bevægelse, der kæmper for en bedre fremtid gennem designinnovation.
Fotografi: Ekbacken Studios