★ ★ ★ ★ ★ 4.5 / 5 TRUSTPILOT

Trygge køb - 60 dage fortrydelsesret

GRATIS FRAGT OVER 499 KR*

Bliv medlem og få 500p i velkomstbonus

Log ind

BLACK WEEK 10-70% rabat på næsten alt*

Inspiration & Tips/Livsstil & Opskrifter/Baka med Frida deler hendes yndlingsopskrifter til julebagning
Baka med Fridas tip til en nem juleopskrift er gulerodskage med safran og vaniljeglasur som gerne må serveres på et skærebræt fra Staub.

Baka med Frida 3 enkle juleopskrifter til alle julens lejligheder

En gulerodskage med safran og vaniljeglasur, et klassisk, svensk vørtbrød eller et grydebrød med valnødder og tranebær. Lyder dette julet? Følg med Frida Skattberg, også kendt som Baka med Frida, på hendes rejse mod jul hvor hun byder på tre nemmer juleopskrifter til alle julens magiske lejligheder. Se opskrifterne her!
Onsdag d. 16. november 2022
Del artiklen
Julebagningsopkrifter fra Baka med Frida - lav et grydebrød i en kasserolle fra Staub.

FRIDAS OPSKRIFTER TIL JULEBAGNING

1. GRYDEBRØD MED VALNØDDER & TRANEBÆR

Har du nogensinde prøvet at bage brød i en gryde? Grydebrød med valnødder og tranebær er en af Fridas foretrukne nemme juleopskrifter. Det bliver en helt anden type brød når du bager det i en gryde, næsten som et surdejsbrød, men meget enklere. "Jeg kan godt lide at servere det med hjemmelavet smør eller gode oste," siger Frida.

Ingredienser (til 1 brød)

  • 25 g gær
  • 3 dl lunkent vand
  • 6 dl hvedemel
  • 2 spsk honning
  • 1 tsk salt
  • 1 dl valnødder
  • 1 dl tørrede tranebær

Gør som følgende:

  1. Start med at opløse gæren i vandet, og tilsæt derefter hvedemel, honning og salt. Rør derefter en glat dej sammen med en træske.
  2. Tilsæt de let knuste valnødder og tranebær - ælt det sammen.
  3. Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad den hæve i to timer ved stuetemperatur.
  4. Sæt en gryde in på en bradepande i den nederste del af ovnen, og sæt ovnen på 225 °C over/undervarme.
  5. Hæld dejen ud på en melet bageplade, og form den til en "kugle" uden at ælte den - vær forsigtig med at holde på luften i dejen.
  6. Tag gryden ud af ovnen, og drys bunden med lidt hvedemel, læg dejen i, og læg låget på. Bag i 30 minutter, fjern derefter låget, og bag i yderligere 15 minutter uden låg - indtil overfladen er flot gyldenbrun.
  7. Tag det ud, og lad det køle af på en rist, før du skærer i brødet.
Baka med Fridas tip til en nem juleopskrift er et klassisk grydebrød som skal bages i gryden. Foto: Frida Skattberg

Form forsiktigt til en bolle for at beholde luften i dejen.

Baka med Fridas tip til en nem juleopskrift er grydebrød som er nemt at lave og har et fint mønster når man skærer i brødet.

Når du skær i brydebrødet så venter der et lækkert mønster af tranebær og valnødder.

Baka med Fridas tips til en simpel juleopskrift er en gulerodskage med safran og vaniljeglasur som serveres på et fint skærebræt fra Staub.

Gulerodskagen får en herlig gul farve med hjælp fra safranet, hvilket også smager godt og julet!

2. GULERODSKAGE MED SAFRAN OG VANILJEGLASUR

Gulerodskage er en klassiker, som kan serveres hele året rundt. Her har Frida lavet en juleversion af klassikeren ved at tilføje juleingrediensen safran samt vaniljeglasur på toppen som prikken over i'et. "Denne gulerodskage er perfekt til at servere for dine gæster i julen, og den ser godt ud med den gule farve," siger Frida. Ingredienser til kagen Kage:

  • 150 g smør
  • 1 g safran
  • 4 æg
  • 4 dl sukker
  • 4 dl hvedemel
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 spsk bagepulver
  • 2 dl fintrevne gulerødder - ca. 2 af normal størrelse

Glasur:

  • 100 g stuetempereret smør
  • 200 g flødeost
  • 3 dl flormelis
  • 2 tsk vaniljesukker
  • Skal af 1 lime

Gør som følgende: Kage:

  1. Start med at forvarme ovnen til 175 °C, og beklæd en 24Ø cm form med bagepapir, og sæt den til side.
  2. Smelt smørret, og bland det med safranen. Lad det stå og trække.
  3. Pisk æg og flormelis med en elpisker, til det er lyst og luftigt, ca. 3 minutter. Tilsæt de tørre ingredienser sammen med smørblandingen og gulerødderne, og rør det sammen til en klumpfri dej.
  4. Hæld dejen i formen, og bag kagen midt i ovnen i ca. 30 minutter. Test med et spyd - den skal være tør, når kagen er færdig. Tag den ud, og lad den køle helt af.

Glasur:

  1. Pisk alle ingredienserne til en fast masse med en elpisker ved høj hastighed, og pisk i 4-5 minutter.
  2. Fordel glasuren på kagen, og top med lidt revet limeskal.
Baka med Fridas tip til enkle juleopskrifter er et klassisk vørtbrød som serveres på et fint skærebræt sammen med gode oste og figen.

Vørtbrød er et klassisk svensk julebrød, og serveres gerne sammen med en juleskinke eller en god ost.

3. KLASSISK VØRTBRØD


Det klassiske svenske vørtbrød er et must til jul. Det saftige brød med smag af julekrydderier er lige så godt på julebordet som til risengrøden juleaftensmorgen. Hold det enkelt og klassisk som Frida, eller tilsæt rosiner for ekstra sødme og smag.

Ingredienser (til 2 brød):

  • 50 g frisk gær
  • 3 dl porter
  • 1 dl lunkent vand
  • 1 dl brødsirup
  • 0,5 dl neutral madolie (f.eks. raps)
  • 1 pose vørtmix (75 g)
  • 7 dl hvedemel
  • 4 dl rugsigtemel
  • 1,5 tsk salt

Pensling:

  • 0,5 dl mørk sirup
  • 1 dl vand

Gør som følgende:

  1. Smuldr gæren i en skål, og tilsæt porter, vand og sirup. Rør indtil gæren er opløst.
  2. Bland de øvrige ingredienser i, og arbejd dem sammen til en glat dej - det tager ca. 10 minutters æltning.
  3. Vend dejen ud på et melet bord, og del den i to lige store dele. Form til to brød og læg dem i bagepapirsbeklædte brødforme (1,5 liter).
  4. Lad dem hæve ved stuetemperatur, indtil de er fordoblet i størrelse, ca. 1,5 time.
  5. Indstil ovnen til 225 °C over/undervarme.
  6. Bag brødet i midten af ovnen. Sænk temperaturen til 200 °C efter 5 minutter. Bag i yderligere 25 minutter, eller indtil brødets indre temperatur er 98 grader.
  7. Pensling: Bland sirup og vand i et krus. Pensl det varme brød med siruppen.
  8. Vend det ud på en rist, og lad det køle af.
Baka med Fridas tip til nemme juleopskrifter er et klassisk svensk vørtbrød som placeres i en form dækket med bagepapir.

Læg dejen i en rugbrødsform som er dækket med bagepair for at brødet er nemmere at få ud til servering.

Snefnug krus, skål og gløggskål fra Dorre er en måde at have gløgghygge på.
Baka med Frida bager nemme opskrifter i køkkenet.

Bagning giver mange minder fra hendes barndom men også hendes juleterapi.

Baka med Fridas julegavetips er at give væk en bundt bageform fra Nordic Ware til den der elsker at bage.

En bundt bageform som denne fra Nordic Ware er perfekt at give væk i julegave til den der elsker at bage!

Foto: Frida Skattberg, @bakamedfrida

Linnéa Axelson
Forfatter

TIL BAGNINGEN

Se flere bageredskaber
SKANDINAVISK DESIGN TIL DIT HJEM
Nordic Nest AB (org. Nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige. Mail: info@nordicnest.dk
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB